Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Το ψευτοδίλημμα ΔΝΤ ή μισθοί και συντάξεις.

Δημοσιογράφοι, αναλυτές και κυβερνώντες μας βομβαρδίζουν εδώ και καιρό με το μεγάλο ψευτοδίλημμα "δεν υπήρχε άλλη επιλογή (πάλι μονόδρομος) παρά προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης η εναλλακτικά δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις", ώστε να εξυπακούεται αυτόματα η απάντηση : καλύτερα πετσοκομμένος μισθός-σύνταξη από καθόλου σύνταξη.
Με την συστηματική προπαγάνδα οι παραπάνω και τα εξαπτέρυγα τους το έχουν περάσει στον κόσμο όλο εκτός ελαχίστων
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος ούτε καν μαθηματικός για να το ανατρέψει, απλά μαθηματικά επιπέδου δημοτικού αρκούν. Έχουμε και λέμε :

  • Ένα κράτος έχει έσοδα (φόρους κλπ) και έξοδα-δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, αποπληρωμές δανείων κλπ).
  • Τα έξοδα καλύπτονται από τα έσοδα και τυχόν δανεισμό.
  • Αν υποθέσουμε ότι δεν προσφεύγαμε στον μηχανισμό διάσωσης (ποιανού διάσωση  - δεν μας λένε) τότε την αποφράδα 19 Μαΐου δεν θα μπορούσαμε να αποπληρώσουμε το ομολογιακό δάνειο ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ, το οποίο έληγε και αναγκαστικά θα κάναμε κάποιας μορφής αναγκαστική αναδιαπραγμάτευση του χρέους.
  • Αυτό κατά κανένα τρόπο δεν συνεπάγεται ότι το κράτος δεν θα είχε χρήματα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις γιατί απλά το κράτος θα συνέχιζε να έχει όλα τα έσοδα που είχε και στο παρελθόν εκτός από νέα δάνεια μια και όπως λένε κανένας δεν θα μας δανέιζε πια. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να συνεχίζει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και λοιπές υποχρεώσεις περικόπτοντας ένα τμήμα (όσο καλυπτόταν από εξωτερικό δανεισμό)
  • Θεωρητικά το τμήμα αυτό θα ήταν γύρω στο 12 % (όσο και το έλλειμμα του προϋπολογισμού) - Όμως αν αφαιρέσουμε από αυτό το έλλειμμα τα τοκοχρεολύσια τα οποία σε περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους θα ήταν πολύ μικρότερα το ποσοστό περικοπής δαπανών που θα απαιτείτο θα ήταν απεiροελάχιστο. Ήδη αν και μέσα στο μηχανισμό έχουν περικοπεί πολύ άγρια οι μισθοί και οι συντάξεις.
  • Είναι αλήθεια ότι σε περίπτωση αναδιαπραγμάτευσης του χρέους θα υπήρχαν και αρνητικές συνέπειες - Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα υφίστατο θέμα πληρωμής μισθών και συντάξεων.
Αν θέλουν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ του μηχανισμού ας βρούνε πιο πειστικά επιχειρήματα - υπάρχουν - και ας αφήσουν το σκιάχτρο των μισθών και των συντάξεων ή το άλλο περί αποπομπής από το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: